לי מלאך, מנהלת שיחה במשרד הפרסום 'גרייט דיגיטל' ואחת הדמויות האהודות בפייסבוק עם 61 אלף עוקבים, כבר רגילה לראות לא מעט גולשים שמקללים ומגדפים את עמודי הפייסבוק השונים במסגרתה עבודתה כמנהלת שיחה מטעם כמה מהחברות הגדולות בישראל.
אולם למה שקרה בשבועות האחרונים מלאך לא ציפתה. לאחר שנחסמה מספר פעמים במסגרת פרשת "קוקסינלגייט", מבול החסימות והצנזורה שפקד את גולשי הרשת החברתית בישראל, ככל הנראה לאור ניסוי צנזורה כושל של פייסבוק.
כמו יתר הנחסמים, מלאך נחסמה אף היא לאחר השימוש במילה "קוקסינל" בסטטוסים שפירסמה לפני מספר שנים, כאשר בסטטוס האחרון של מלאך שבגינו נחסמה, כתבה ביקורת נוקבת על מבול הקללות וכינויי הגנאי כמו "אוכל בתחת", "קוקסינל", "לסבית מסריחה", אולם האלגוריתם של פייסבוק לא הבין את ההקשר ואת הקונטקסט של דבריה, והיא נחסמה שוב ל-7 ימים ולאחר מכן לחודש שלם.
במקום לשתוק לנוכח הגזירה שכפתה עליה להישאר 30 יום מחוץ לפלטפורמה שמהווה עבורה במה מרכזית להתבטאות אישית, מלאך בעזרת שותפה למשרד אליאב מנדלסון, החליטה להשיק עמוד משעשע למדי בשם 'לי מלאך לא פוגעת במיעוטים' שמטרתו להראות למייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, שבשונה ממה שהאלגוריתם של פייסבוק חושב, מלאך היא דווקא אחלה של בן אדם, ליברלי, מתון וכזה שאוהב את כל המיעוטים, המגזרים והמגדרים באותה המידה.
מתוך עמוד: "לי מלאך לא פוגעת במיעוטים"
הניו יורק טיימס חשף שלשום כי פייסבוק עבדה בשנה האחרונה בחשאי על אלגוריתם ותוכנת צנזורה במטרה לרצות את ממשלת סין בתקווה שזו תאפשר לה לחזור לשוק הסיני לאחר שפייסבוק נחסמה בו ב-2009. עם למעלה מ-1.4 מיליארד סינים שנמצאים ללא גישה ישירה לפייסבוק, כניסתה מחדש של פייסבוק לשוק הסיני יכולה להכפיל את ההכנסות של הרשת החברתית, שכאמור מספר המשתמשים העדכני שלה עוד על כ-1.7 מיליארד.
תוכנת הצנזורה של פייסבוק מיועדת לשימוש על ידי ממשלים וחברות שותפות של פייסבוק והיא יכולה להעלים לחלוטין תכנים מהניוז פיד של הגולשים ובכך להדחיק נושאים בעלי חשיבות ציבורית גבוה לצד אפילו מילים כמו "קוקסינל".
על פי השערות ולאור העובדה שפייסבוק מסרבת להתייחס לגל הצנזורה והחסימות, יתכן וישראל הייתה ניסוי הרצה עבור האלגוריתם, בין אם במכוון או בטעות, שנועד לבדוק את רמת הדיוק שלו, את יכולת ה-AI בניתוח התוכן ובעיקר לבדוק מה תהיה תגובת הגולשים והתקשורת במקרה של צנזורה המונית.