לייק מחווה, לייק אוטומטי, לייק עיוור, לא משנה איך תקראו לזה, בפייסבוק קיימת תופעה חברתית שאני ממש סולד ממנה, שבה אנשים עושים לייק לתוכן מבלי לקרוא אותו, מבלי באמת להתעמק וזאת רק בכדי לרצות את הכותב/ת כי הוא או היא יצרו אשליה שהם מובילי דיעה. החלטתי לאמת את הנושא ולבדוק כמה אנשים באמת דוגלים בשיטה המדוברת. במסגרת הבדיקה ניתחתי בחודש האחרון סטטוסים של 5 מובילי דעה בפייסבוק, כולם מוכרים, כולם עם מכסת חברים מקסימאלית (כ-5000) ולכולם בנוסף יש גם אלפי עוקבים (Followers).
מטרת הבדיקה היא שני דברים, האחת כפי שציינתי לאמת את קיימות התופעה, השנייה היא לנסות ולמדוד את כוחם האמיתי של אותם מובילים והאם הם באמת מצליחים לתרגם את אותם הלייקים והאהדה העיוורת של חבריהם הווירטואלים בפייסבוק לטראפיק אמיתי. לא אציין את שמם כי הוא אינו רלוונטי.
הכלים שעמדו לרשותי: סטטיסטיקות גלויות, קרי כמות הלייקים, התגובות והשיתופים לסטטוס ומספר ההקלקות על הקישור. היות ורוב "מובילי הדיעה" משתמשים בשירותי קישורים מקוצרים, קרי Bit.ly אשר משרתים את הצורך האגו-נרקסיסטי שלהם לעקוב אחר כמות ההקלקות, הצלחתי לקבל תמונה די ברורה של המצב. למקרה שלא ידעתם, הסטטיסטיקות של שירות Bit.Ly הן גלויות לגמרי וכל מה שצריך לעשות הוא להוסיף + בסוף הקישור לקבלת הסטטיסטיקות.
לצורך הניסוי התמקדתי בבדיקה בסטטוסים בהם הקישור (הלינק) הינו פקטור מהותי בסטטוס לצורך הבנתו והענקת 'לייק' או 'תגובה או 'שיתוף' כנה מצד הקורא. הבדיקה נעשתה בפרופילים אישיים בלבד.
קייס #1: הנבדק/ת: מוביל/ת דיעה עם כ-4300 חברים וכ-5000 עוקבים.
כמות לייקים: 589 כמות שיתופים: 35 כמות תגובות: 125 מספר הקלקות על הקישור: 80
קייס #2: הנבדק/ת: מוביל/ת דיעה עם כ-5000 חברים וכ-10,000 עוקבים.
כמות לייקים: 458 כמות שיתופים: 8 כמות תגובות: 70 מספר הקלקות על הקישור: 102
קייס #3: הנבדק/ת: מוביל/ת דיעה עם כ-4800 חברים וכ-8000 עוקבים.
כמות לייקים: 325 כמות שיתופים: 19 כמות תגובות: 138 מספר הקלקות על הקישור: 45
קייס #4: הנבדק/ת: מוביל/ת דיעה עם כ-4200 חברים וכ-4000 עוקבים.
כמות לייקים: 427 כמות שיתופים: 69 כמות תגובות: 98 מספר הקלקות על הקישור: 33
קייס #5: הנבדק/ת: מוביל/ת דיעה עם כ-5000 חברים וכ-3000 עוקבים.
כמות לייקים: 613 כמות שיתופים: 7 כמות תגובות: 189 מספר הקלקות על הקישור: 77
לסיכום, התוצאות די מדברות בשם עצמן, סביב אותם "מובילי דיעה" נוצרה אשליה של כאלה, בזמן שהם לא באמת מצליחים לייצר טראפיק ו/או לצורך העניין לייצר עניין כנה ואמיתי סביב תכנם. ראוי לציין כי נתקלתי גם בסטטוסים שבהם כמות ההקלקות הייתה ריאלית ביחס לכמות הלייקים, השיתופים והתגובות אולם הם היו מועטים כך שאינם רלוונטים. אם אתם נמנים על אותם מלייקקים עיוורים – תפסיקו עם הלייק האוטומטי!
7 Responses
לייק – ד"א לא קראתי את השיט שכתבת פה !
ההשפעה יכולה להימדד גם בחשיפות למסר בלי הקלקות בהכרח.
חשיפה לתמונה,או למשפט משפיעים גם הם. כמו כן,היכולת לייצר שיח היא גם מדד להשפעה. והנתונים שהראית מראים שהם בהחלט יודעים לייצר אנגייג'מנט.
כך שלהתייחס רק לקליקים הוא קצת מבט צר על הנושא(:
[Comment ID #99142 Will Be Quoted Here]
הלוואי והייתי מיסטר בין 🙂 הוא מגניב
אני רק מציין עובדה שלדעתי צריכה להפסק 🙂
אז בשורה תחתונה, הם מזרימים טראפיק כמו בליביברית מבית שמש?:)
קודם כל, לייק.
אבל אתה כותב כאילו שאתה מיסטר בין וזו הפעם הראשונה שאתה נתקל בבני אדם.
מה ההבדל בין זה שילדים הולכים ועושים מה שהילד המקובל בכיתה אומר?
[Comment ID #99136 Will Be Quoted Here]
התייחסתי למה שאתה אומר, כתבתי "לצורך הניסוי התמקדתי בבדיקה בסטטוסים בהם הקישור (הלינק) הינו פקטור מהותי בסטטוס לצורך הבנתו והענקת 'לייק' או 'תגובה או 'שיתוף' כנה מצד הקורא".
דהיינו סטטוס: סיפור מרתק שקרה לי אתמול, כנסו לקישור לקריאה"
אבל זה לא קשור למובילי דיעה. אנשים קוראים את הכותרת ומגיבים/מלייקים רק על פיה בין אם מדובר בפוסט של מוביל דיעה או של מותג.